Search

Nederlander in Beeld: Stefan (37) uit Winterswijk

“Als je mensen in hokjes stopt, lijkt het alsof je mijlen van elkaar verwijderd bent, maar eigenlijk is dat niet zo. "


We gingen in gesprek met Stefan (37) uit Winterswijk, deelnemer aan Verschil Mag Er Zijn. Stefan ergert zich aan de 'hokjesmaatschappij' waar we met z'n allen in zitten. Ga eens het gesprek met elkaar aan, spoort Stefan aan, dan zijn er meer overeenkomsten dan je denkt.Wie ben jij?


Kun je wat meer vertellen over wie je bent?

Ik ben Stefan, 37 jaar en geboren en getogen in Winterswijk op het melkveebedrijf van m’n ouders. De agrarische sector loopt als een groene draad door mijn leven. Zowel mijn opleiding als mijn werkzaamheden waren altijd in de agrarische sector. Vanuit mijn passie voor koeien ben ik eerst werkzaam geweest in de fokkerij, daarna in het in agrarische team van Rabobank en in dienstverlening om uiteindelijk weer terug te keren naar het melkveebedrijf. Het melkveebedrijf zal ik in de komende jaren over gaan nemen.


Waar haal je de meeste energie uit?

Uit de passie voor mooie koeien en om het iedere dag een stukje beter te doen. In mijn werk zie je van heel veel dingen die je vandaag doet ook direct het resultaat. De dynamiek van de koeien en het gevoel van vrijheid in de natuur hebben daar een grote invloed op. Ieder jaar, iedere dag is weer anders omdat je te maken hebt met levende dieren. Die kun je niet vertellen: dit is het proces en daar moet je je aan houden. Dat moeten wij sturen. Dan is het elk jaar weer mooi om te zien dat het gelukt is, dat je weer een jaar verder bent.


Wat is het beste advies wat je ooit hebt gekregen?

Je bepaalt je eigen koers. Je kunt beter spijt hebben van de dingen die je hebt gedaan dan van de dingen die je niet hebt gedaan. Soms lijken dingen wat onhaalbaar, maar als je die uitdagingen nooit aangaat weet je ook nooit of dat zo was. Dat is mijn beste leerschool: doen, en door vallen en opstaan leer je het. Ik heb dat vanuit het huis wel meegekregen. Mijn ouders hebben ook altijd alles aangepakt, om iedere dag een stapje verder te komen. Ze lieten mij dan ook vrij om te doen wat ik wil doen, ik heb nooit een rem gevoeld.Wat is jouw kijk op de maatschappij?


Als je de Nederlandse maatschappij met één woord kan beschrijven, hou zou je het beschrijven?

Competitief. In Nederland is het altijd gericht op beter, sneller, efficiënter en innovatiever. Ik vind het altijd bizar om te zien dat we in Nederland rondom het EK of WK voetbal altijd op zoek zijn naar de rel binnen de selectie waar andere landen juist gaan voor de support. In Nederland willen we altijd zoeken naar iets wat niet goed is, wat niet goed gaat, om vervolgens nog beter te worden.


Wat vind jij mooi aan de Nederlandse maatschappij?

Die competitiviteit heeft ons ook enorme welvaart gebracht. Als je kijkt naar de ligging van Nederland zijn we echt superrijk als je kijkt naar positie maar ook naar klimatologische omstandigheden. We hebben het in Nederland gewoon hartstikke goed voor elkaar.


Wat vind jij minder mooi aan de Nederlandse maatschappij?

Dat een bepaalde groep mensen de agrarische sector weg zet als lomp, onbenullig, dierenbeul en klimaatvervuiler. En dat is gek, want als je buiten Nederland vraagt wat ze van de Nederlandse agrarische sector vinden, zeggen ze: zo zou het moeten. Maar in Nederland is het nooit genoeg. We willen voor ‘een dubbeltje op de eerste rang’. Bijna nergens in de wereld geeft men relatief gezien zo weinig uit aan voedsel als in , want iedereen wil het nieuwste mobiel en het mooiste huis waardoor voedsel naar de achtergrond verdwenen is.


Daarnaast denken we in Nederland ook erg veel in hokjes. Als je het één niet doet, wordt je vaak in het andere hokje gezet: dus dan doe je het andere. Zo zwart-wit is het niet. De nuance mist.


Hoe denk jij dat dat kan veranderen?

De agrarische sector heeft een integrale behandeling nodig. Je hebt te dealen met een bodem, met de dieren erop, met een gehele kringloop. Heel veel overlegstructuren gaan over één facet van die kringloop, en dat betekent dat je andere zaken uit balans trekt. Hierin wordt veel gesproken óver de sector in plaats van samen mét de sector. Het is hierin belangrijk om veel meer in gesprek te gaan met de boeren. Ik probeer dit in mijn eigen omgeving ook te doen. Ik ben bestuurlijk actief en ik ben ook maatschappelijk betrokken, binnen organisaties maar ook binnen de politiek. Vanuit dat oogpunt doe ik ook mee aan Verschil Mag Er Zijn.Wat vind je van Verschil Mag Er Zijn?


Waarom heb je meegedaan aan Verschil Mag Er Zijn?

Ik erger me eraan dat er heel veel vooroordelen zijn over sectoren of groepen mensen, die niet op waarheid gebaseerd zijn. Die kun je door middel van een gesprek wegnemen, dus ga het gesprek maar eens met elkaar aan.


Wat vond je van de ervaring?

Als je mensen in hokjes stopt, lijkt het alsof je mijlen van elkaar verwijderd bent, maar eigenlijk is dat niet zo. Je verschilt misschien op een paar punten van mening, maar op heel veel gebieden heb je dezelfde achtergrond en denk je vaak hetzelfde. Alleen die punten waar je van mening verschilt worden uitvergroot. Ik was met iemand uit de stad in gesprek en dat leek heel anders. Maar als je kijkt naar de normen en waarden die we beiden hadden meegekregen, waren we helemaal niet zo verschillend.


Heb je nieuwe inzichten gekregen?

Nee niet zo zeer. Maar dat komt misschien ook omdat ik zelf niet zo zwart-wit denk. Ik ben altijd positief ingesteld, ik kijk altijd naar het positieve van de ander. Je kunt anders denken over zaken maar als je erachter komt waar dat vandaan komt valt het ook allemaal wel mee. Zo lang je maar met elkaar in gesprek gaat.


Hoe zou jij graag zien dat de beweging zich voortzet?

Door jullie initiatief kun je afstappen van het hokjes denken. Op bepaalde stellingen zit je anders in elkaar en dan zit je meteen in een ander hokje. Zo werkt het gewoon niet. Je kunt gewoon met elkaar in gesprek zonder elkaar de maat te nemen. Ik denk dat het initiatief al heel goed is. Ga vooral met elkaar in gesprek om naar elkaar te kunnen luisteren zonder allerlei vooroordelen. Je hebt veel meer met elkaar gemeen dan dat je verschillend bent.