Search

Nederlander in Beeld: Herman (55) uit Harderwijk

Updated: Oct 15, 2021

“De soep wordt niet zo heet gegeten als je met elkaar in gesprek gaat"


We gingen in gesprek met Herman (55) uit Harderwijk, deelnemer aan Verschil Mag Er Zijn. Volgens Herman is een gesprek broodnodig, want “je moet toch wat opbouwen met elkaar, en dat lukt alleen als je elkaar leert kennen”. Daarom zoekt Herman het contact zo veel mogelijk op, onder andere via Verschil Mag Er Zijn.Wie ben jij?


Kun je wat meer vertellen over wie je bent?

Ik ben Herman, gelukkig getrouwd met drie zoons waarvan er twee op kamers zitten. Ik werk bij een onderdeel van Wageningen Universiteit & Research, en daar ben ik manager. Dat vind ik erg leuk want ik heb het gevoel dat het nuttig is wat we doen. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om dingen te ondernemen, zoals hardlopen, wielrennen, varen, of een stuk wandelen.


Waar haal je de meeste energie uit?

Toch wel gewoon de mooie kleine dingen. Ik verlang niet naar hele grootse dingen, maar gewoon mooi weer, een fijne dag, gezelligheid, mensen die open zijn naar elkaar. Daarnaast hou ik erg van theater. Als hobby zit ik bij een lokaal theaterclubje.


Wat is het beste advies wat je ooit hebt gekregen?

Gek genoeg moet ik dan aan mijn vader denken, ook al is hij lange tijd geleden overleden. Hij zei tegen mij: je moet gewoon je eigen pad volgen. Hij was een boer en deed dit ook in zijn eigen leven. Hij voegde er altijd aan toe: beter kleine baas dan grote knecht. Vervolgens zit dat in je. Ik ben een enigszins autonoom persoon die een groep belangrijk vindt, maar ook veel waarde hecht aan ruimte voor mijzelf, zelf nadenken en je eigen mening vormen.Wat is jouw kijk op de maatschappij?


Als je de Nederlandse maatschappij met één woord kan omschrijven, welk woord zou je dan kiezen?

Er poppen verschillende dingen op. Kansrijk, complex, en er wordt in Nederland heel erg veel gepamperd. Als je aan komt vliegen is alles in Nederland in hokjes verdeeld. Nederland is in dat opzicht eigenlijk ‘af’. Dat voelt wel eens als benauwd en aangeharkt, maar als je je eigen weg daarin vindt en de ruimte ontdekt, gaat het wel. Mij lukt dat, maar ik zie ook dat de Nederlandse maatschappij voor een aantal mensen te ingewikkeld is geworden.


Wat vind jij mooi aan de Nederlandse maatschappij?

Ik heb wel het gevoel dat we op een positieve manier met elkaar omgaan, dat er eigenlijk veel mensen vertrouwen in elkaar hebben. Als ik aan het wandelen ben, hoe veel mensen dan wel niet hoi zeggen of een praatje met me maken, dat gebeurt toch heel veel in Nederland. Daarnaast vind ik de Nederlandse maatschappij ook kansrijk.


Wat vind jij minder mooi aan de Nederlandse maatschappij?

De complexiteit van het systeem waarin wij leven. Neem als voorbeeld de toeslagaffaire. We hebben systemen gebouwd en je kunt eigenlijk niet meer met iemand praten die wat voor jou kan regelen, dat is te ingewikkeld. Dan worden er 8 jaar Kamervragen gesteld en is het nog steeds een probleem. Als het echt gaat over de maatschappij, vind ik onze omgang met vluchtelingen of met Nederlanders van Marokkaanse of Turkse afkomst een kwalijke zaak. Ik heb hierover wel het positieve gevoel dat dat een fase is, dat die verkeerde omgang een generatie later gewoon voorbij is.


Hoe denk je dat dit kan veranderen?

Door elkaar te leren kennen. En dat heeft ook tijd nodig. Mijn oudste zoon zat op voetbal bij een echt volksclubje. Daar voetballen ook veel Marokkaanse en Turkse jongetjes. Mijn andere zoon zat op hockey, waar alleen maar witte Nederlanders langs de kant stonden met de lokale orthodontist als hoofdsponsor. Dat is nou precies die bubbel waar we niet uitkomen. Er wordt vaak afgegeven op voetbal, maar dit maakt het juist mooi, daar loopt gewoon alles door elkaar. We hoeven niet allemaal vrienden van elkaar te zijn, maar je moet toch wat opbouwen met elkaar, en dat lukt alleen als je elkaar leert kennen.Wat vind je van Verschil Mag Er Zijn?


Waarom heb je meegedaan aan Verschil Mag Er Zijn?

Ik kwam op de website terecht en ik dacht: wat een leuk initiatief, wat leuk om aan mee te doen. Het doet je realiseren dat je in een bubbel zit, dat is gewoon zo. Dat is ook helemaal niet erg, om in een bubbel te zitten. Anders wordt het allemaal wel heel ingewikkeld. Maar het is wel goed om je ervan bewust te zijn dat sommige mensen in een andere situatie zitten.


Wat vond je van de ervaring?

Een leuk gesprek! Ik vond het leuk om eens echt even goed te luisteren naar wat iemand dan echt vond zonder daar meteen een oordeel over te hebben. Wat ik ook leuk vond om te ervaren was dat je in eerste instantie op basis van de stellingen en andere zaken heel verschillend bent. Maar als je dan een normaal gesprek voert, kun je toch een best leuk gesprek hebben.


Heb je nieuwe inzichten gekregen?

Dat de soep niet zo heet gegeten wordt als je met elkaar in gesprek gaat. Als je een aantal punten echt goed bespreekt, als je echt op zoek gaat naar de ‘waarom’ en de ‘hoe’, dan kun je je er toch heel wat bij voorstellen. Je leert het motief kennen en je leert hoe zwaar sommige zaken kunnen voelen.


Hoe zou jij graag zien dat de beweging zich voortzet?

De uitdaging is dat het initiatief ‘bubbel-overstijgend’ is. Je zult die verschillende bubbels aan moeten spreken. Dat kan misschien ook door evenementen te organiseren rondom specifieke thema’s. Dan kun je toch wat dieper ingaan op de precieze verschillen en overeenkomsten. De kracht van dit initiatief is de laagdrempeligheid. Door één op één met elkaar in gesprek te gaan, kun je vrij je mening geven, je kan luisteren, je kan een stilte laten vallen. Dat is erg positief en moeten jullie zeker behouden!